Malaga attraktioner

attraksjoner-malaga

Malaga kan bjuda på många attraktioner och sevärdheter som knyter an till stadens historia, konst och kultur. Staden har över 20 museer, och de flesta ligger i samma område. Förutom historiska sevärdheter och konstmuseer finns det vackra parker, sandstränder, ett myllrande nattliv och många bra restauranger i staden.

Några av Malagas mest kända attraktioner:

Castillo de Gibralfaro

Slottet Castillo de Gibralfaro – med tillhörande fästningsmur – anlades av den arabiske Yusef 1 av Granada på 1300-talet. Läget på Gibralfaro-kullen var ett strategiskt val, eftersom en viktig uppgift för anläggningen var att beskydda Alcazaba, som ligger alldeles intill. Platsen hade tidigare varit en viktig fenicisk utsiktspunkt, och det hade dessutom stått ett fyrtorn där. Namnet Gibralfaro kommer av gebel-faro, som kan översättas med ”fyrtornsberget”.

Alcazaba

Alcazaba, som är en maorisk fästning, ligger på åsen bakom staden med utsikt mot Malagas hamn. Delar av byggnaden går tillbaka ända till 700-talet, medan resten av fästningen är byggd mellan 1100-talet och 1500-talet. Alcazaba är ett imponerande byggnadsverk – och den bäst bevarande fästningen i Spanien. Vid sidan av ingången till fortet kan man se ruinerna av den romerska teatern från 2. 100-talet.

Picasso-museet

Malaga är Picassos födelsestad, och 2003 öppnades Museo Picasso (Picassomuseet) av kung Juan Carlos och drottning Sofia. Det ligger i Palacio de Buenavista – mitt i stadens historiska centrum – bara två minuters promenad från Malaga-katedralen. Alldeles i närheten, på Plaza de la Merced, ligger Casa Natal – huset där Picasso föddes (öppet för publik sedan 1988).

«Plaza de Toros»

På Calle de Cervantes ligger Madrids berömda tjurfäktararena, ”Plaza de Toros de la Malagueta”. Den konstruerades av Joaquin Rucoba år 1874, och med sin karakteristiska runda form (efter modell av de gamla romerska amfiteatrarna) – och sin dominerande placering i närheten av hamnområdet – är den lätt att få syn på. I arenabyggnaden har man också ett eget tjurfäktarmuseum.

Katedralen

Malaga-katedralen (Catedral de la Encarnación), som ligger i ”gamla stan”, påbörjades 1528 på fundamentet till stadens moské, som hade varit Malagas viktigaste gudstjänsthus i 800 år under det moriska styret. Katedralen utvidgades och byggdes på flera gången på 1600- och 1700-talet, men den har aldrig blivit helt färdig. Bl.a. är ett av tornen inte klart – något som gett upphov till smeknamnet La Manquita, ”den enarmade”.

Centro del Arte Contemporáneo

Malaga har sedan 2003 haft sitt eget museum för samtidskonst – Centro del Arte Contemporanéo (CAC Malaga). Det ligger centralt till i centrum av staden, där det håller till i en funkisbyggnad från 1939. Där låg tidigare en grossistmarknad. Det finns planer på att utvidga museet i en nära framtid, och den prisbelönta arkitekten Rafael Moneo är engagerad i detta arbete.

Museo de Artes Populares

Detta är också ett museum som ligger mitt i Malaga. Det håller till i en 1600-talsbyggnad – en före detta restaurang – som är en attraktion i sig själv. Museo de Artes Populares är ett etnografiskt museum, som har till syfte att visa upp sidor av vardagslivet i Malaga och områdena runt omkring – särskilt som de var på 1800-talet och tidigt på 1900-talet. Här kan man besöka fullt möblerade rum och se ett stort urval orts- och tidstypiska nytto- och prydnadsföremål.

Santiago-kyrkan

I likhet med Malagakatedralen är Santiagokyrkan (Iglesia de Santiago) på gatan Calle Granada byggd på den plats där en av moskéerna från den moriska tiden låg. Kyrkan restes år 1490 och är därmed Malagas äldsta. Den är främst känd för sitt välbevarade entréparti och vackra klocktorn i arabiskinspirerad mudéjar-stil och för att det är den kyrka Picasso döptes i (1881).