Malaga fakta

malaga-fakta-2

Malaga är huvudstad i provinsen med samma namn – och en av de allra viktigaste städerna i regionen Andalusien. Med sin placering vid Medelhavskusten – närmare bestämt Costa del Sol, är staden också ett viktigt turistcentrum. Malaga är något större än Göteborg (561 250 invånare 2007). Om man räknar in förorterna, är befolkningen över en miljon. I hela Malagaprovinsen bor det idag drygt 1,5 miljoner.

Klimat

Malaga har ett verkligt turistvänligt klimat med hela 300 soldagar om året – och man välja och vraka bland långa, inbjudande badstränder i området. Staden har två bergskedjor ”i ryggen”, och de fungerar som en skyddande barriär mot kylig luft från norr. Det är därför milt hela året. Den årliga genomsnittstemperaturen ligger på ca 19 grader C. Malagabergen blev för övrigt förklarade som nationalpark 1989.

Historia

Stadens äldsta historia går tillbaka ända till ca 1 000 f.Kr., när fenicierna anlade handelsplatsen Malaka här. Staden var senare ett viktigt ekonomiskt centrum för morerna, som erövrade Spanien på 700-talet e.Kr. Det moderna Malaga växte sig stort på 1900-talet, då särskilt järn- och stålindustrin lade grunden för en stark ekonomisk och befolkningsmässig expansion.

Två stora floder, Guadalmedina och Guadalhorce, flyter genom staden. Guadalmedina delar centrum i mitt itu. På vänstra flodstranden hittar vi stadens historiska centrum, medan den moderna staden ut sig på den högra flodbädden. Guadalhorce flyter lite utanför centrum genom de allra västligaste stadsdelarna. Malaga är också en viktig sjöfartsstad, och hamnen (Puerta de Malaga) är därför väl utbyggd. Under det senaste decenniet har den utvecklats till att bli Spaniens näst största kryssningshamn. Den centrala stadskärnan ligger innanför hamnområdet – och omges för övrigt att kvarteren El Perchel, La Trinidad och Langunillas.

Infrastruktur

Infrastrukturen är väl utbyggd. Malaga har goda tåg- och bussförbindelser med resten av Spanien och har också anslutning till Medelhavsmotorvägen A7/E15. Tågförbindelsen till Madrid har i många år varit snabb och bra tack vare snabbtåget Talgo 300. 27/12 2007 förbättrades förbindelsen ytterligare genom att höghastighetståget AVE (med toppfart 300 km/t!) sattes in. Det förkortade restiden på den 50 mil långa sträckan med 1 ½ timme, och man kan nu resa från Malaga till den spanska huvudstaden på fantastiska 2 ½ timme. Malaga Airport (Aeropuerto de Málaga), som ligger mitt emellan Malaga och Torremolinos, är den största flygplatsen i Andalusien. Den är dessutom den fjärde mest trafikerade i hela Spanien. Den betjänade 13,5 miljoner passagerare år 2007.